PMI održao prezentaciju srednjoškolcima na seminaru “Potraga za pravdom od Nuremberga do Haaga”

Registry
Haag
Kolaž fotografija na kojima su predavačica i studenti na Zumu, kao i fotografije primera digitalnih priručnika

Predstavnica Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) održala je 24. maja 2024., online prezentaciju za 20 studenata srednjih škola iz cijele Evrope, u okviru seminara pod nazivom “Potraga za pravdom od Nuremberga do Haaga”. Seminar je organizovan u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika i profesora istorije (EUROCLIO) i Međunarodnim udruženjem za interkulturno obrazovanje.

Tokom seminara, koordinatorica PMI za rad sa mladima Anisa Sućeska, razgovarala je sa studentima i pružila im uvid u rad i naslijeđe MKSJ-a i Mehanizma, te objasnila važnost korištenja njihovih sudskih arhiva za razumijevanje sukoba u bivšoj Jugoslaviji tijekom 1990-ih.

Gospođa Sućeska je predstavila video produkciju i digitalne priručnike koje je proizveo PMI, te je učesnike upoznala sa različitim materijalima iz arhive, uključujući iskaze svjedoka, audio i video dokaze, transkripte i istorijske zapise. Na primjeru online izložbe koju je proizveo PMI, Srebrenica: Hronologija jednog genocida, prikazanoj studentima tokom seminara, pokazala je kako se ti materijali mogu koristiti u obrazovne svrhe.

Tokom diskusije koja je uslijedila nakon izlaganja, studenti su podijelili svoje ideje i iskustva o međunarodnom kaznenom pravosuđu, istražujući definicije pravde i nepravde, suđenja u Nürnbergu, kao i razvoj MKSJ-a, Mehanizma i Međunarodnog kaznenog suda.

Cilj rada PMI-ja je da unaprijedi znanje i razumijevanje građana i zajednica u državama nastalim raspadom Jugoslavije o zločinima počinjenim u tom regionu tokom sukoba 1990-ih, na osnovu predmeta vođenih pred MKSJ-om i Mehanizmom. PMI finansijski podržava Evropska unija.