U Podgorici otvorena izložba „Opsada Dubrovnika kroz presude MKSJ-a“

Ibiro bya Gerefiye
Podgorica, Crna Gora
Kolaž fotografija sa otvaranja izložbe

Dana 30. maja 2024., predstavnici Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) i Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) govorili su na svečanosti otvorenja izložbe pod nazivom „Opsada Dubrovnika kroz presude MKSJ-a", održanom u Podgorici, Crna Gora.

Izložbu je producirala Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Crne Gore u saradnji sa PIM-om i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Tokom izrade, PMI je pomogao YIHR-u u konceptualizaciji izložbe koristeći činjenice utvrđene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u vezi sa zločinima počinjenim tokom granatiranja Dubrovnika krajem 1991. Godine. PMI je također osigurao povezanu arhivsku građu, poput snimaka i drugih dokumenata koji su uvršteni kao dokazni materijal.

U potpunosti temeljena na naslijeđu MKSJ-a, izložba predstavlja multimedijsku kombinaciju sudski utvrđenih činjenica i popratnih dokaza, poput vojnih dokumenata, izvještaja međunarodnih promatrača, te foto i video zapisa iz vremena granatiranja Dubrovnika.

U svom obraćanju, istraživač PMI-a gospodin Nemanja Stjepanović, istaknuo je važnost naslijeđa MKSJ-a u suočavanju s prošlošću i sjećanju na one koji su stradali tokom ratnih događanja. Napomenuo je da PMI na sličan način surađuje s brojnim organizacijama civilnog društva, muzejima, dokumentacijskim centrima, medijima, obrazovnim institucijama i drugim organizacijama s područja bivše Jugoslavije.

Aleksandar Kontić, predstavnik Tužilaštva Mehanizma, podsjetio je pristune da je od granatiranja Dubrovnika prošlo više od tri decenije, a zločini počinjeni u tom razdoblju procesuirani su samo pred MKSJ-em. Istaknuo je važnost suđenja pred domaćim sudovima, te izrazio nadu da će odgovorni za zločine nad civilima i kulturnom baštinom Dubrovnika biti procesuirani.

Angažman na produkciji izložbe „Opsada Dubrovnika kroz presude MKSJ-a” predstavlja dio napora PMI-a da podrži projekte i događaje koje sprovode organizacije civilnog društva aktivne u oblasti tranzicijske pravde u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj PMI-a je da, na osnovu sudske prakse MKSJ-a i Mehanizma, unaprijedi znanja i razumijevanja građana/ki i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih. PMI finansira Evropska Unija.