PMI je ugostio studente Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Ibiro bya Gerefiye
Haag
Kolaz fotografija posjete

Dana, 31. maja 2024, Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) ugostio je studente i profesore Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, alumnije Regionalnog programa univerzitetskih video predavanja Mehanizma (Program), koji vodi PMI.

Cilj posjete bio je omogućiti učesnicima sveobuhvatno razumijevanje rada i nasljeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma kao njegovog nasljednika. Osim toga, cilj je također bio i pomoći studentima u istraživanju sudske prakse MKSJ-a i Mehanizma, u okviru priprema za ICC Moot Court 2024.

Tokom posjete učesnici su imali priliku susresti se s predstavnikom Tužilaštva, gospodinom Iainom Reidom, koji im je predstavio dokaze korištene u predmetima vezanim za Sarajevo i Srebrenicu.

Također su se sastali s timom iz Tužilaštva, tužiteljicom gđom Marie Devoise i pravnikom gospodinom Amirom Zecom, koji su održali prezentacije i proveli simulaciju Moot Court prakse. Usredotočili su se na praksu u slučajevima pred MKSJ-om.

Ova studijska posjeta nadovezuje se na Regionalni program univerzitetskih video predavanja Mehanizma pod nazivom „Međunarodno pravo i činjenice utvrđene pred MKSJ-om". U organizaciji PMI-ja od 2019., ovaj Program okupio je studente poslijediplomskih studija s 14 pravnih fakulteta i jednog fakulteta političkih nauka. Regionalni program univerzitetskih video predavanja, implementiran na području bivše Jugoslavije, dio je šireg PMI-ja koji financira Europska unija.

Cilj rada PMI je doprinos podizanju svijesti građana i znanja unutar lokalnih zajednica o sukobima u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina na osnovu sudskih predmeta MKSJ i Mehanizma.