Predstavnici PMI i Tužilaštva Mehanizma održali radionice u Crnoj Gori

Bureau du Greffier
Podgorica i Petrovac, Crna Gora
Kolaž fotografija koje prijakuju predavanja i panele tokom radionica

Od 28. do 29. maja 2024. Predstavnik Programa Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI), zajedno s predstavnicima Tužilaštva Mehanizma, održao je dva predavanja i radionice za 30 mladih novinara, aktiviste civilnog društva, članove političkih stranaka, advokate, tužioce i sudije iz Crne Gore. Dvodnevni događaj održan je u Podgorici i Petrovcu u Crnoj Gori, a organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava Crne Gore, uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP).

28. maja učesnicima je dva predavanja održao istraživač PMI-ja, Nemanja Stjepanović, koji je govorio o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizma), u protekla tri desetljeća. Također, govorio je i o konkretnim primjerima rada ovih sudova, poput procesuiranja zločina počinjenih u Dubrovniku i Srebrenici.

Sljedeći dan, gospodin Stjepanović održao je edukaciju o korištenju arhivske građe MKSJ-a i Mehanizma za grupu novinara, aktivista civilnog društva i članova političkih stranaka. Tokom obuke predstavio je različite alate za istraživanje predmeta koji su procesuirani pred MKSJ-om i Mehanizmom. To je uključivalo navigaciju web stranicama MKSJ-a i Mehanizma, gdje korisnici mogu pristupiti stranicama sa informacijama o predmetima, koje pružaju jednostavan pregled predmeta, kao i velikom izboru dokumenata, uključujući presude i optužnice. Gospodin Stjepanović je demonstrirao kako pronaći podatke u presudama, a poseban segment edukacije posvetio je korištenju baze podataka Objedinjeni sudski spisi (OSS).

Predstavnici Tužilaštva u Mehanizmu, pravni savjetnik gospodin Aleksandar Kontić i saradnica gđa. Lejla Sudić-Hendo, održali su radionicu pod nazivom „Efikasno procesuiranje ratnih zločina: podrška tužiocima, sudijama i advokatima“. Nakon radionice, gospodin Kontić je sudionicima održao dva predavanja. Prvo predavanje bilo je usmjereno na korištenje dokaznog materijala u predmetima "Opsada Sarajeva" i "Srebrenica". U drugom predavanju istaknuta je važnost regionalne suradnje u procesuiranju ratnih zločina na Zapadnom Balkanu i uloga Tužiteljstva u tom procesu.

Gospođa Sudić-Hendo održala je prezentaciju o podršci Tužilaštva domaćim pravosuđima i državnim tijelima u istraživanju i procesuiranju ratnih zločina kroz zahtjeve za pomoć i različite oblike suradnje. Navela je kako nacionalna pravosuđa na Zapadnom Balkanu mogu podnijeti posebne zahtjeve za pomoć i doći do Tužilaštva kako bi pristupili njegovoj opsežnoj zbirci dokaza, pravnoj ekspertizi i detaljnim saznanjima o zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji tijekom 1990-ih. Također, Sudić-Hendo je istaknula načine korištenja javno dostupnih resursa na web stranici Mehanizma.

Radionice i edukacija za sudionike iz Crne Gore predstavljaju dio napora PMI-a da podrži projekte i događaje koje sprovode organizacije civilnog društva aktivne u oblasti tranzicijske pravde u regionu bivše Jugoslavije.

Cilj PMI-a je da, na osnovu sudske prakse MKSJ-a i Mehanizma, unaprijedi znanja i razumijevanja građana/ki i zajednica u zemljama bivše Jugoslavije o zločinima počinjenim tokom sukoba 1990-ih. PMI finansira Evropska Unija.