Predsjednica Gatti Santana podnijela izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija o napretku rada Mehanizma

Président
Arusha, Haag
Photo of President Gatti Santana adressing the UN Security Council

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), sudija Graciela Gatti Santana, predstavila je danas Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (Savjet) u New Yorku dvadeset četvrti izvještaj o napretku u radu Mehanizma, kao i peti izvještaj o ocjeni njegovog rada.

Predsjednica Gatti Santana započela je svoje obraćanje izrazima duboke zahvalnosti Savjetu za trajnu podršku Mehanizmu i napomenula da se ove godine obilježava Kwibuka30, trideseta godišnjica genocida počinjenog nad Tutsijima u Ruandi 1994. Napomenula je da ova komemoracija ne samo da skreće pažnju na onih 100 dana užasa koji su zadesili Ruandu, već isto tako otkriva da je sjeme etničkog razdora koje je preraslo u genocidno nasilje posijano mnogo ranije.

U tom kontekstu, predsjednica Gatti Santana je napomenula da je ciklus pravde koji je potreban da bi se suočilo sa stravičnim zločinima koji su uslijedili isto tako dug i zahtijeva stalnu podršku. Ponovila je da se pravda ne završava izricanjem pravosnažne presude, i da preostale funkcije Mehanizma zahtijevaju podjednaku marljivost, humanost i pravičnost kao što to zahtijevaju prvostepeni i drugostepeni postupci, kako bi se osigurao kredibilitet sudskog procesa koji je Savjet pokrenuo kada je osnovao ad hoc sudove.

Predsjednica je uvjerila Savjet da, nakon tranzicije u istinski rezidualnu instituciju, Mehanizam “čvrsto napreduje na putu ka okončanju rada”. Nakon što je objasnila aktivnosti Mehanizma na planiranju budućnosti i nastojanjima da smanji svoju organizacionu strukturu i racionalizuje svoj rad, govorila je o važnom poslu koji i dalje stoji pred Mehanizmom, koji je “značajan i bez presedana među međunarodnim i internacionalizovanim sudovima” i zahtijeva adekvatna sredstva.

Predsjednica Gatti Santana skrenula je Savjetu pažnju na izvršenje kazni, ističući da se ukupno 48 osuđenih osoba trenutno nalazi pod nadzorom Mehanizma. Pored toga, Mehanizam je i dalje zadužen za vođenje, čuvanje i omogućavanje pristupa svojim arhivama i arhivama ad hoc sudova; ta funkcija je usko povezana s predsjedničinim prioritetom da konsoliduje bogato naslijeđe ovih institucija koje može da služi kao snažno sredstvo za borbu protiv poricanja i revizionizma. S tim u vezi, napomenula je da Mehanizam nastavlja da prima i rješava zahtjeve za pristup povjerljivim dokazima i izmjenu zaštitnih mjera za svjedoke, što je od ključnog značaja kako bi se omogućilo pozivanje na odgovornost na lokalnom nivou.

Što se tiče ostalih rezidualnih funkcija, predsjednica je izvijestila o nedavnoj odluci Žalbenog vijeća da odobri ograničen postupak preispitivanja u predmetu Gérard Ntakirutimana. Dalje je objasnila da, iako Mehanizam zadržava nadležnost nad ponašanjem koje ometa njegovo sprovođenje pravde i nad lažnim svjedočenjem, on ima u vidu svoju statutornu obavezu da razmotri prosljeđivanje takvih predmeta nacionalnim jurisdikcijama prije nego što pristupi suđenju, o čemu svjedoče prosljeđivanje predmeta Šešelj i drugi u vezi s nepoštovanjem suda i predstojeće razmatranje sudije pojedinca o tome da li treba proslijediti predmet François Ngirabatware u vezi s nepoštovanjem suda.

Osvrćući se na ključnu ulogu koju imaju države, predsjednica Gatti Santana naglasila je da sposobnost Mehanizma da ispuni svoje rezidualne funkcije i dalje zavisi od saradnje država, i da je neophodna stalna podrška kako bi se garantovali efikasno funkcionisanje procesa pravde i kredibilitet međunarodne pravde u cjelini. Kao primjer uspješnih nastojanja na tom planu, predsjednica je navela nedavnu objavu tužioca da su pronađeni svi bjegunci protiv kojih je Međunarodni krivični sud za Ruandu izdao optužnice. S druge strane, Mehanizam se i dalje suočava s izazovima, uključujući kontinuirano odbijanje Srbije da sarađuje u predmetu Jojić i Radeta u vezi s nepoštovanjem suda i zastoj u situaciji u vezi s osobama koje su oslobođene krivice ili puštene na slobodu i prebačene u Niger.

Na kraju, predsjednica Gatti Santana je potvrdila da će, uz podršku Savjeta, Mehanizam “ispuniti obećanje koje je dato u ovoj istoj sali da nekažnjivost neće pobijediti” i da je, kao otjelotvorenje posvećenosti Savjeta bezbjednosti pravdi, Mehanizam “spreman da u svojim naporima istraje do kraja”.