Predsjednica Mehanizma učestvovala u dvadeset devetoj komemoraciji genocida u Srebrenici

Président
Haag
Kolaž fotografija predsjednicine posjete i obraćanja u Potočarima

Sudija Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas je imala čast da prisustvuje dvadeset devetoj komemoraciji genocida u Srebrenici, održanoj u Potočarima, u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Gatti Santana održala je govor na zvaničnoj komemoraciji, zajedno s drugim visokim međunarodnim i državnim zvaničnicima. Podsjetila je na doprinos Međunarodnog krivčnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma u obezbjeđenju pozivanja na odgovornost za genocid u Srebrenici i naglasila predanost Mehanizma da i dalje pomaže nacionalnim pravosuđima u ostvarivanju pravde za ovaj i druge zločine. Međutim, predsjednica je naglasila da je pravda samo jedna karika u procesu obnove i održavanja mira.

Govoreći o zastrašujućoj pojavi poricanja genocida, istorijskog revizionizma i veličanja ratnih zločinaca, predsjednica Gatti Santana je istakla važnost korištenja naslijeđa MKSJ-a i Mehanizma za postizanje ciljeva obrazovanja i sjećanja. Pozvala je na djelovanje da se zaustave glasovi mržnje, naglasiviši da “[s]vako od nas treba da se informiše o događajima koji su se odigrali; da s empatijom reaguje na pretrpljenu ljudsku patnju; i da čvrsto odbaci one koji nastoje da održe podjele” i izrazivši nadu da će “do potrebne hrabre promjene u načinu razmišljanja doći što prije”.

Predsjednica Gatti Santana je u zaključku još jednom ponovila svoje ogromno poštovanje i divljenje žrtvama i preživjelima. Rekla je da, uprkos tome što se užas koji se dogodio prije 29 godina nikada ne može zaboraviti, njihova izuzetna hrabrost, otpornost i snaga predstavljaju izraz onog najboljeg u ljudskom rodu; kvalitete koje moraju – i koje hoće – voditi region u budućnost.

Nakon komemoracije, predsjednica je odala poštu žrtvama genocida u Srebrenici položivši cvijet njima u čast.

Ovo je prvi put da se obilježava Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995., nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u maju 2024. usvojila odgovarajuću rezoluciju.

#BBD0E0 »